דברי הסבר
1.רקע
אופקים היא עיר במחוז דרום, ממערב לעיר באר שבע. העיר נוסדה בשנת 1955, ובראשיתה נועדה להוות מרכז אזורי למושבים החקלאיים באזור. עם גלי העליות נקלטו בה מאות משפחות אשר שוכנו במעברה. עד סוף שנות ה-50 התגוררו באופקים כ-5,000 תושבים, מרביתם עולים חדשים. התושבים עסקו תחילה בעיקר בבנייה ובחקלאות. בתחילת שנות ה-60 הוקמו בעיר שני מפעלים אשר היוו מקור תעסוקה מרכזי. עם השנים המשיכה העיר לקלוט עלייה, והתרחבה משמעותית עם העלייה מברית המועצות בשנות ה-90. היום כוללת העיר כ-32,000 תושבים, בשטח של כ-10,240 דונם.
העיר מאופיינת בצפיפות בינוי נמוכה באזורים רבים בעיר שולטים צמודי קרקע, בין אם צריפים אשר נבנו בשנותיה הראשונות ובין אם שכונות וילות משנות ה-70-90. באזורים מסוימים ישנם מקבצי מבנים בני 3-5 קומות. בעיר קיימים שטחים נרחבים המיועדים למבני ציבור שונים, בעיקר בתחום החינוך. הרחוב המרכזי של העיר הינו רחוב הרצל, אשר עובר לאורכה מצפון לדרום. לאורך הרחוב מבני מגורים בצפיפות נמוכה וכן מוסדות ציבור ושימושים מסחריים, בעיקר עסקים קטנים.
בשנים האחרונות העיר נמצאת בתנופת בניה, עם קידום של שכונות חדשות אשר נמצאות בשלבי מימוש שונים של תכנון, הקמה ואכלוס. שכונות אלו קודמו בד בבד עם תכנית המתאר, ומגדילות משמעותית את כמות האוכלוסיה ואת שטחה של העיר. בשנת 2016 נחנכה בעיר תחנת רכבת, המחזקת את הקישוריות בין אופקים לבאר שבע וכן למטרופולין גוש דן.
תמ"א 35 מכלילה את העיר אופקים במרקם העירוני של מטרופולין באר שבע. בתכנית המתאר המחוזית מסומן תחום העיר, הכולל התרחבות של העיר הקיימת מזרחה לכיוון באר שבע.
תכנית מספר 2/101/02/23 הינה תכנית מתאר לעיר אשר אושרה בשנת 1988. התכנית כוללת את כל אזור העיר הותיקה, את שכונת שפירא בדרום ושכונת רמת שקד המתאכלסת בימים אלה. בנוסף כוללת התכנית את אזור התעשיה הקיים בצפון העיר. כיום העיר התרחבה עד לכדי מיצוי כמעט מוחלט של אזורי הבינוי המוגדרים בתכנית המתאר הותיקה. שתי תכניות שקודמו בותמ"ל מרחיבות את שטח העיר; תמ"ל 1027 כוללת שכונה של כ-1,000 יח"ד בסמוך לתחנת הרכבת. תמ"ל 1034 מרחיבה את העיר מזרחה, ומוסיפה מעל ל-7,000 יח"ד. שתי התכניות אושרו בשנים 2017 ו-2018, בהתאמה.
אופקים יושבת בנגב המערבי, המאופיין באקלים מדברי. מצפון וממזרח לעיר עוברים שני נחלים נחל פטיש ונחל אופקים. ממזרח לעיר ובסמוך לנחל אופקים נמצא פארק יער קק"ל, הכולל מתקני פיקניק, מתקני משחק ושבילי אופניים המתחברים למערכת אזורית. האתר המרכזי בפארק הינו מצודת פטיש ומערת אלג'אריר הנמצאת ליד. אופקים עתידה להתרחב מזרחה, באופן שהשכונות יעטפו את הפארק והוא יהווה מוקד ירוק של נופש ופנאי בלב העיר.
2.עקרונות התכנית
תכנית המתאר לאופקים הינה תכנית מתאר כוללנית, אשר תקבע את כיווני הפיתוח של העיר בעשורים הבאים. התכנית מפרטת את מדיניות התכנון העירונית בתחום הפיסי, הכלכלי, החברתי והדמוגרפי. מטרת התכנית ותוצריה הינה להניע תהליכי שינוי והתחדשות ולהוביל מהלך מקיף של פיתוח העיר בטווח הארוך. אופק התכנון של התכנית מתייחס ליעד אוכלוסיה של כ-80,000 תושבים, בשנת היעד 2040.
תכנית המתאר מגדילה משמעותית את שטח העיר ואת היקף יחידות הדיור בה, תוך שימת דגש על חיזוק האיכויות העירונית. התכנית מגדילה את מספר יחידות הדיור בעיר באמצעות עידוד התחדשות עירונית במרקם הותיק, הטמעת תכניות של שכונות בתהליכי אישור והקמה, והרחבת שטח העיר מזרחה לפיתוח מתחם מגורים חדש, ממזרח לנחל אופקים.
העיר אופקים, על פי חזון תכנית המתאר, תתפתח כמרחב עירוני איכותי, המציע מגוון שירותים והזדמנויות לתושביו. תמהיל המגורים המגוון, אשר יכלול טיפוסי בנייה שונים בצפיפות נמוכה, בינונית וגבוהה, יאפשר התאמה למגוון אוכלוסיה רחב. משאבי הטבע והנוף ישולבו במרקם העירוני, כחלק מרכזי ואינטגרלי מחיי התושבים. יושם דגש על יצירת עיר הליכה, הנגישה להולכי רגל ולרוכבי אופניים, וליצירת מרחב ממותן אקלים ובר קיימא.